Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Previa - nejspolehlivější rodinná ojetina do 200 tis. Kč?

Poradna
František Mašek | 12.01.2018
foto: tipcars.com
Tohle auto je legendou. Proslavilo se příkladnou spolehlivostí, přesto na kupujícího ojetiny může číhat několik možných závad.
DOTAZ: Dobrý den, na jaře chceme koupit větší rodinné auto alespoň se šesti sedadly a cenou do 200 tisíc korun. Při hledání jsme narazili na Toyotu Previi. Je to dobrá volba? Děkuji, Marek H.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Marku, pokud chcete rodinné auto s velkým vnitřním prostorem, které je zároveň i spolehlivé a nejeví o něj zájem nenechavci, máte v uvedené cenové relaci dost omezený výběr. Proto jsem rád, že se na Toyotu Previa II ptáte. Až na několik nedostatků je to za tyto peníze za mne nejspolehlivější rodinné auto. Model se ve své druhé generaci začal prodávat v roce 2000 a na trhu vydržel pět let (při modernizaci v roce 2003 dostal nové nárazníky a řadu dalších decentních úprav). Může být v šesti nebo sedmimístném provedení (rozdíl je ve druhé řadě).
Zhruba polovina nabízených vozidel má vpředu napříč uložený benzínový motor 2,4i (115 kW, 2AZ-FE) s variabilním časováním ventilů. Není to žádný trhač asfaltu a také si něco vezme. V reálném provozu počítejte se spotřebou kolem 10 litrů na 100 km. Potěší ale příkladnou spolehlivostí. V kombinaci s benzínovým motorem můžete natrefit také na automatickou čtyřstupňovou převodovku. Té se také nebojte, nebývají s ní žádné potíže. Měňte u ní ale olej každých 60 tis. km.
Pokud si pro previi vyjedete do autobazaru, zkontrolujte auto i ze spodní strany. Zaměřte se na stav koroze, hlavně na palivové nádrži, která je z plechu. Pokud pískají brzdy, bude třeba vyměnit brzdové destičky - používejte originální, které nejen že nepískají, ale také na rozdíl od těch z druhovýroby vydrží. Ojeté Previe v Česku moc nehledejte, ani na západ od našich hranic není výběr veliký, pohybuje se kolem desítky benzínových kousků, což je ale stále lepší, než jedna až dvě nabízené ojetiny v tuzemských autobazarech. Kolem hranice 200 tis. Kč koupíte ročníky 2002-2004 s nájezdy 150-200 tis. km.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
, 06.01.2018 21:21
Previa je výborná volba, obzvlášt motor 2.4 benzín je nesmrtelný. Na našem trhu jich ale moc není a ceny jsou dost vysoké. Větší výběr je v německu.
Spoustu informací naleznete na stránkách toyota klubu v sekci Previa

http://www.toyotaklub.cz/forum/viewforum.php?f=67
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů