Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Proace: do třetice všeho dobrého

Testy
Michal Štengl | 23.03.2017
dalších 7 fotek
foto: Michal Štengl
Jako poslední z užitkových trojčat jsme vyzkoušeli tu od Toyoty. Vedle designu se od ostatních liší designem, označením některých verzí, příznivější cenou, ale také zatím omezenou nabídkou výbav a motorů. Vyzkoušeli jsme plechovou verzi s prostředním rozvorem a motorem 1.6 D-4D.
Zatímco Citroën a Peugeot na své modely Jumpy, resp. Expert již sbírali jednu objednávku za druhou, Toyota s uvedením Proace na trh čekala. Všechny tři vozy jsou postavené na stejné technice, od sebe se ale navenek odlišují přední částí. Proace se mi osobně z celé trojice designově zamlouvá asi nejvíc, protože současný styl Toyoty mi sedí.

Jiné značení
Zatímco Citroën ani Peugeot u čistě užitkové verze nijak nerozlišují jednotlivé délkové varianty, v ceníku se označují jako L1 až L3, Toyota tu nejkratší 4,6m verzi doplnila přívlastkem City. Zřejmě to je i proto, že u ní plní roli malé dodávky, kterou na rozdíl od Citroënu ani Peugeotu (Berlingo a Partner) nemá. Opačná situace je u osobních verzí. Francouzi totiž zvolili nový název Spacetourer a Traveller, Japonci jenom k názvu Proace přidali označení Verso, které vždy používali u svých MPV. Vedle třímístné dodávky je Proace k dispozici i v šestimístném proskleném provedení Combi. Na rozdíl od konkurence se ani jedno z trojčat nenabízí se zvýšenou střechou, k dispozici je jediná varianta s 1895 mm. Výrobce to však považuje za jednu z konkurenčních výhod, protože se s autem dá vjet i do podzemních garáží nákupních center, které mají výšku omezenou na 2 metry. Zatím tvrdí, že vyšší provedení nebude, ale uvidíme.

Jako v osobáku
Zatímco zvenku jasně poznáte podle přídě Toyotu, uvnitř, nebýt znaku na volantu, je to francouz. To je ale u podobného sdílení techniky naprosto běžné a vůbec ničemu to nevadí, protože kabina je opravdu příjemná. Jediný, kdo s ní může mít problém, a to z hlediska prostoru, je dvoumetrový řidič. Sedí se totiž dost vysoko a střecha je dost nízko, takže pocitově působí lehce stísněně. Přístrojová deska je perfektně zpracovaná a přehledná, najde se v ní a ve dveřích i dostatek odkládacích míst. Sedadlo řidiče je velké a nefrancouzsky tvrdé, vedlejší dvojlavice už tolik pohodlí neposkytuje. Pro dva na kratší cestování to ale stačí.

Nejprodávanější
Na test jsem měl třímístnou užitkovou variantu s rozvorem 3275 mm a druhou délkou karoserie L2 (4959 mm). Nejdelší provedení L3 má stejný rozvor, ale díky delšímu zadnímu převisu měří 5,3 m. Stejné číslo najdeme u L2 i v kolonce objem nákladového prostoru, který je od kabiny v základu oddělený plechovou přepážkou. Jeho rozměry jsou 2512 x 1258 (1628) x 1397 mm, boční dveře jsou široké 935 mm. Pokud si objednáte paket Praktik, což by vzhledem k ceně 12 500 Kč měla být povinnost, spolu s akustickým čelním sklem, dělící přepážkou s oknem, osvětlením nákladového prostoru a 12V zásuvkou získáte i modulární sedadlo spolujezdce. To po odklopení ukrývá další prostor a také otvor v dělící přepážce, kudy můžete do kabiny protáhnout dlouhé předměty dlouhé až 3,7 m (+116 cm). Užitečné zatížení je jedna tuna, u nejdelší varianty si lze přikoupit dalších 400 kg nosnosti navíc. Testované Proace mělo servisní vestavbu od společnosti Wurth.

Menší nabídka
Proace ve srovnání s francouzi nabízí mnohem méně možností přizpůsobit nákladový prostor. Zatímco Jumpy i Expert mají hned několik typů podlah či ochrany boků, objednat si můžete boční dveře na obou stranách, a to plechové nebo prosklené, na výběr je i několik typů křídlových dveří, u Proace si můžete přiobjednat maximálně tak dřevěnou podlahu nebo koberečky. Ani interiér si nemůžete vyšperkovat tak jako u francouzských aut, žádné asistenční systémy, navigace či automatická klimatizace. Pravda do dodávek se tyto opce až tolik neobjednávají. Nabídka výbav by se měla dorovnávat na úroveň francouzských vozů postupně. Aby zákazníci dlouho nečekali na svůj vůz, protože výroba nestačí uspokojovat poptávku, Toyota na začátek připravila takový model a seznam opcí, u nichž očekává největší zájem.

Jen ty nejžádanější
To platí i o nabídce pohonných jednotek, které byť se v ceníku jmenují D-4D, pocházejí kompletně od PSA. To ale není vůbec na škodu, protože jejich diesely jsou opravdu vynikající. V ceníku Proace tak zatím chybějí nejvýkonnější varianty motoru 2.0 D-4D se 110 a 130 k, zákazník může vybírat mezi dvěma verzemi 1.6 D-4D s 95 a 115 k a 2.0 D-4D 122 k. Testované Proace poháněla silnější šestnáctistovka, která je pro dodávku této velikosti naprosto dostačující. Výkon 85 kW (i točivý moment 300 Nm od 1750 ot/min zajišťují naprosto důstojnou dynamiku i s nákladem a za velmi příznivou spotřebu pohybující se mezi 6,5 a 7 l/100 km. Stejně jako Citroën, resp. Peugeot i Toyota těží z vynikajícího podvozku a mechanických adaptivních tlumičů AMVAC, které zajišťují na dodávku nevídaný komfort i u nenaloženého vozu. Velkou předností Proace je také skvělá manévrovatelnost.

Nejlevnější
Ze všech tří aut je alespoň podle ceníků Toyota nejvýhodnější, protože základní cena startuje na 524 900 Kč (bez DPH), francouzské vozy jsou o cca 25 000 korun dražší. K dispozici je ve dvou výbavách Live a Active. Na rozdíl od francouzů však Toyota zatím nenabízí pohon všech kol.


+ dílensky velmi dobře zpracovaná kabina
+ tichý a dostatečně silný motor
+ nízká spotřeba a velký dojezd
+ manévrovatelnost
+ komfortní podvozek
+ jízdní vlastnosti
+ tříletá záruka


- zatím omezené možnosti konfigurace nákladového prostoru
- méně motorů v nabídce než u Citroenu a Peugeotu
- dražší servis
- chybí vyšší střecha


technický popis

karoserie
typ dodávka

rozměry a hmotnosti
délka (mm) 4959
šířka (mm) 1920
výška (mm) 1895
rozvor (mm) 3275
rozchod kol vpředu (mm) 1627
rozchod kol vzadu (mm) 1660
světlá výška (mm) výrobce neudává
provozní hmotnost (kg) 1597
maximální hmotnost (kg) 2650
počet míst (os.) 3
objem zavazadlového prostoru (l) 5300 l


motor
typ vznětový přeplňovaný
počet válců 4
zdvihový objem (ccm) 1560
kompresní poměr 16:1
max. výkon kW (k)/ot./min. 85 (115)/3500
max. točivý moment Nm/ot./min. 300/1750


výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s 12,9
max. rychlost (km/h) 160


spotřeba
město 5,5
mimo město 4,9
kombinovaná 5,1
CO2 (g/km) 133


převodovka
typ převodovky manuální
počet rychlostních stupňů 6


palivová soustava
nafta
objem nádrže (l) 69


přenos hnací síly
pohon předních kol


zavěšení kol
vpředu McPherson
vzadu torzní příčka


cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 524 900 Kč (bez DPH)

Hodnocení
brzdy 2
design 2
dílenské zpracování 2
dynamika motoru 2
jízdní komfort 1
ovladatelnost 1
prostornost 2
pružnost motoru 2
řazení 2
řízení 1,5
sedadla 2
spotřeba 1
výhled z vozu 2
zavazadelník 1,5
Hodnocení 1,71
Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 20x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů