Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vláda začíná podporovat elektromobilitu

Aktuality
František Mašek | 14.10.2017
Tuto středu podepsal premiér Bohuslav Sobotka s představiteli Sdružení automobilového průmyslu memorandum o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR. Na co se můžeme těšit?
Podpisem memoranda vyjádřila politická reprezentace, Sdružení automobilového průmyslu i hospodářský sektor podporu digitalizaci, elektromobilům, nabíjecí infrastruktuře i testům autonomních vozidel v reálných podmínkách. Dohoda zahrnuje Akční plán zahrnující celkem 25 opatření, týkajících se stěžejních témat, jakými jsou elektromobilita, autonomní řízení a digitalizace a zahrnuje také průřezová témata jako podpora vzdělávání nebo výzkumu a vývoje.

Konkrétně například autonomnímu řízení bude poskytnuta podpora prostřednictvím cílených podpůrných programů pro výzkum a vývoj. Akční plán dále stanoví, že bude umožněno testování autonomních vozidel za reálných podmínek a na zkušebních tratích. Navíc se Vláda ČR a sdružení AutoSAP dohodly na podpoře a vývoji vozů s alternativními pohony, zejména elektromobilů. K tomu patří mimo jiné výstavba nabíjecí infrastruktury pro elektromobily na území České republiky. Navíc má být podporována oblast digitalizace. Cílem je mimo jiné zajistit pokrytí dopravních cest vysokorychlostním připojením k internetu.

Automobilový průmysl je pilířem české ekonomiky. K tvorbě hrubého domácího produktu země přispívá devíti procenty a přímo či nepřímo zaměstnává přibližně 400 000 lidí a je tak jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů, navíc s rostoucí tendencí. Na automobilový průmysl připadá 25 procent veškerého českého exportu.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů