Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Golf Variant 1.5 TSI DSG: další hřebíček do rakve dieselů

Testy
Michal Štengl | 16.10.2017
dalších 5 fotek
Jednou z hlavních inovací faceliftovaného Volkswagenu Golf je zcela nový benzinový motor 1.5 TSI EVO s technologií vypínání válců. Nakolik je tato funkce přínosná, jsme zjišťovali v kombi Variant ve spojení s automatem DSG.
Po pěti letech se sedmá generace Golfu dočkala letos na jaře modernizace, první test jsme přinesli letos v dubnu s motorem 2.0 TDI 110 kW. Nyní jsme pořádně prověřili asi největší novinku, která se postupně objeví i ve Škodě Octavia i dalších mladoboleslavských modelech.

Decentní změny
Facelift toho po vzhledové stránce moc nepřinesl. Od Volkswagenu ale ani člověk žádný dramatický obrat očekávat nemůže. Mně se sedmičkový Golf vždycky zamlouval, a teď ještě víc. Uvnitř je hlavní novinkou digitální přístrojový štít Active Info Display známý třeba z Passatu nebo Tiguanu. Je to ale příplatková záležitost, ke které si navíc musíte objednat některý z vyšších multimediálních systémů. My jsme si vyzkoušeli vrcholný Discovery Pro s 9,2” obrazovkou, která je však věčně upatlaná a jak zmizela tlačítka, tak vyvolání některých funkcí vyžaduje více kroků než dřív. Samotný systém toho umí opravdu hodně, skvěle ovládá konektivitu a stanice rádia můžete měnit máchnutím ruky. Pokud do této finesy nezainvestujete, tak vlastně uvnitř nic nového nenajdete. Platí to co venku - on ani nebyl žádný velký důvod něco měnit.

Práškem proti tření
Jak známo, Volkswagen aférou Dieselgate odstartoval útlum naftových motorů v Evropě. Situaci dieselům neusnadňuje ani nový motor 1.5 TSI EVO, který se nabízí ve dvou variantách s 96 a 110 kW. Koncepčně vychází z 1.4 TSI, kterou časem nahradí, má ale lepší vstřikování a nižší vnitřní odpory. V námi testované verzi s výkonem 150 k nalézá uplatnění povrchová úprava pracovních ploch válců technologií vzdušného plasmatického naprašování, chlazení stěn mezi válci a koncept chlazení s příčným prouděním v hlavě válců. Mezi další vyspělé konstrukční prvky patří efektivnější a výkonnější nepřímé chlazení stlačeného vzduchu. Díly citlivé na teplotu, jako například škrticí klapka, jsou nyní umístěny za chladičem stlačeného vzduchu v oblasti s optimálními teplotními podmínkami.

Dvouválec
Hlavně ale používá funkci vypínání dvou válců ACT známou už ze čtrnáctistovky, která ze čtyřválce udělá dvouválec. Válce se nejčastěji odpojují ve městě, což řidič pozná buď podle rozsvícení kontrolky Eco, nebo to jednoduše prozradí palubní počítač v multifunkčním displeji. Pokud se budete soustředit, tak v nízkých rychlostech můžete lehké cuknutí při odpojení a připojení zaznamenat. Jinak ne. Rozhodně ne ve vyšší rychlosti, ACT se aktivuje třeba i na silnici či dálnici až do 140 km/h, protože to ani neslyšíte samotný motor.

Mistr spotřeby
Těžko říct, nakolik se ACT na spotřebě podílí. Faktem je, že ani po 800 km se nerozsvítilo hladové oko, čímž se tak rádi chlubí majitele „té-dé-íček“. Dlouhodobá průměrná spotřeba se zastavila na neuvěřitelných 5,3 l/100 km. Například cestu z Prahy do Českých Budějovic a zpět jsem absolvoval dokonce za pět litrů! V kombi s automatickou převodovkou a autem až po střechu napěchovaným výbavou, kterou si běžný smrtelník nepořídí a jež autu pár desítek kil přidala. A to jsem si nenaordinoval žádnou ekonomickou jízdu. Motor se mi vysloveně líbil i svižnou dynamikou v nízkých otáčkách. Pojem turbodíra nezná, slibovaných 250 Nm totiž hezky servíruje už od 1500 ot/min, a to až do 3500 ot/min. Výkon 110 kW (150 k) graduje v pásmu 5000-6000 ot/min, ale tam jsem se často nedostal, protože nový sedmistupňový automat DSG se snaží držet otáčky za každou cenu hodně dole.

Jasná volba
Motor 1.5 TSI EVO 110 kW se prodává výhradně v nejvyšším stupni Highline od 607 900, resp. 667 900 Kč s automatem DSG. Kdybych se měl rozhodovat mezi ním a nějakým dieselem z nabídky, cenově blíž má k němu 1.6 TDI/86 kW (+2000 Kč) než výkonově srovnatelný 2.0 TDI (+44 000 Kč), zvolil bych benzinový. Jediné, nad čím bych váhal, je spolehlivost systému ACT. Přeci jenom je to další mechanismus navíc, který na motoru nemusí nezbytně být a který se může pokazit.

+ výkonný a mimořádně úsporný benzinový motor
+ prostorný a variabilní interiér
+ velký zavazadlový prostor
+ komfortní podvozek
+ jízdní vlastnosti
+ vysoká zůstatková hodnota

- vyšší základní cena
- tato kombinace motoru a DSG jen s nejvyšší výbavou
Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.07
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4567
Šířka (mm)
1799
Výška (mm)
1515
Rozvor (mm)
2620
Rozchod kol vpředu (mm)
1533
Rozchod kol vzadu (mm)
1504
Provozní hmotnost (kg)
1384
Maximální hmotnost (kg)
1910
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
605/1620
Motor
Typ
Zážehový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1498
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110 (150)/5000-6000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
250/1500-3500
Spotřeba
Město
6,1
Mimo město
4,2
Kombinovaná
4,9
CO2 (g/km)
112
Palivová soustava
Palivo
Benzin
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,7
Max. rychlost (km/h)
218
Převodovka
Typ převodovky
Automatická DSG
Počet rychlostních stupňů
7
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson
Vzadu
Víceprvkové
Cena
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
667 900
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 38x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů