Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo S80 nebo Mercedes E - co vybrat za 250 tis. Kč?

Poradna
František Mašek | 07.06.2017
Čtenář váhá mezi nákupem druhé generace Volva S80 a Mercedesem třídy E. Na vybranou ojetinu má 250 tisíc korun. Které auto zvolit a proč?
DOTAZ: Dobrý den, docela dost jezdím, a tak hledám spolehlivé a komfortní auto na delší jízdy. Chci naftový motor. Zatím vybírám mezi Volvem S80 Mercedesem E. Bohužel mám rozpočet omezený na 250 tisíc korun.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, obě auta jsou pro delší cestování vhodná. S Vaším rozpočtem ale musíte počítat s faktem, že půjde o více jeté kousky, u kterých hrozí riziko dalších oprav. Proto si nezapomeňte nechat nějaké finance v záloze.

U Volva S80 budete vybírat mezi ročníky 2008-2010 s nájezdy 200-260 tis. km. Výběr kolem hranice 250 tis. Kč ale není velký, bavíme se o cca 5 vozidlech. Všechna mají pětiválcový diesel 2,4 D5 s výkony 136 nebo po faceliftu od roku 2009 151 kW. Motor není ani po letech nijak výrazně poruchový a má spoustu síly. Ve městě s ním budete jezdit se spotřebou v rozmezí 8-10 litrů, na dálnici ale spadne klidně i na 6,5 l/100 km. Ve většině případů je spřažen se šestirychlostním automatem Geartronic. Mým tajným tipem je i slabší naftový pětiválcový dvoulitr označovaný jako D3, nebo D4. Prodával se od roku 2010 do roku 2014 a má výkon 100 a 120 kW. Je taktéž velmi spolehlivý a se spotřebou se dostanete mnohem níže, než u 2,4D. Ceny těchto novějších a méně ojetých kousků však u nás začínají nad 300 tisící korunami.

U Mercedesu třídy E se při Vašem rozpočtu bavíme o ročnících 2007-2008 - tedy po faceliftu. Většinou půjde o motorizace 220 CDI, 280 CDI, případně 320 CDI. Všechny jmenované motory mohu doporučit. Čtyřválec berte v případě, že jste klidnější řidič a jezdíte na spotřebu. Zbylé dva šestiválce jsou malinko těžší, ale mají více výkonu a k charakteru prémiového "céčka" by se mi osobně líbily více. Opět počítejte s nájezdy 150-200 tis. km. Což ale pro tyto motory není nijak velká porce, zaměřte se hlavně na technický stav konkrétních ojetin. A jak jsme psali v jedné z předchozích poraden - před koupí modelu do roku výroby 2006 zkontrolujte funkčnost brzd, případně se podívejte, zda nesvítí kontrolka jejich poruchy. Mohla by to být totiž jednotka brzd s označením SBC, která se mění kus za kus a není to nijak levná záležitost. Kolem hranice 300 tis. km. také odcházejí díly náprav a tlumiče. Musíte zkrátka počítat s faktem, že i u prémiové ojetiny s tímto vysokým nájezdem se mohou kdykoli vyskytnout závady, jejichž odstranění nemusí být zrovna levnou záležitostí.

Závěr: Určitě se projeďte v obou automobilech. To Vám hodně napoví a většina zájemců se pak přikloní k tomu, který je více zaujal. Jelikož se ale bavíme o ojetině, osobně bych se rozhodl podle toho, na jak zachovalý kousek narazíte bez ohledu na značku.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů