Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo V40 - jaká je pět let stará ojetina?

Poradna
František Mašek | 07.04.2017
foto: Michal Borský
Čtenářka uvažuje o nákupu modelu V40 s rozpočtem 300 tisíc korun. Co za tyto peníze koupí a který motor doporučíme?
DOTAZ: Dobrý den, s přítelem si chceme pořídit nějaké menší ojeté auto. Chtěli bychom jej koupit někdy teď na jaře. Moc se mi líbí Volvo V40, ale přítel o něm nechce moc slyšet. Prý je drahé na servis. Má pravdu? Náš rozpočet je asi 300 tisíc korun. Děkuji, Petra B.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Petro, ačkoli lze Volvo V40 ve druhé generaci označit jako prémiové auto, jeho servis bude určitě méně náročnější než u německých konkurentů. Osobně bych se zvýšených servisních nákladů nebál. Proč? V40 je totiž docela povedené auto. A teď nemyslím jen motory, nebo jízdní vlastnosti, ale hlavně jeho celkovou spolehlivost, kterou lze s odstupem pěti až šesti let zhodnotit. Model se totiž na tuzemský trh dostal v roce 2012. Pokud budete koukat po benzínu, nejčastěji narazíte na 1,6 s výkony 88 kW. (sporadicky na T3 110 kW a T4 132 kW). Je to stejný motor, který jezdí ve fordech s označením EcoBoost. Je spolehlivý, takže se jej bát nemusíte. Prodávat se začal až v roce 2013 a pod kapotou jej mají auta označená jako T2. Od roku 2015 se pak v bazarech objevují i modely T2 s benzínovým dvoulitrem o výkonu 90 kW. Na nejvýkonnější model s označením T5 u nás téměř nenarazíte, jde o pětiválec (187 kW), který si v případě zájmu musíte dovézt z Německa.


Motorizace s označením D2
U naftových ojetin je výběr malinko větší, aktuálně je v inzerci asi 25 vozidel. Ceny začínají na cca 280 tis. Kč. Jde hlavně o vozy s označením D2, což znamená šestnáctistovku o výkonu 84 kW. Výrobce jej dodává i pro modely koncernu PSA a najdeme ho samozřejmě i ve Fordech pod zkratkou TDCi. Pokud bude mít auto nájezd nad 150 tis. km, ověřil bych si, zda byl dosud olej měněn častěji než po předepsaných 20 tis.km. Ideálně po 15 tis. km. Kousky s označením D3 mají výkon 110 kW a jsou to dvoulitrové pětiválce. Za mne, co se dieselů týče, jednoznačně nejlepší volba. Silnější varianta motoru (130 kW) s označením D4 se v inzerci téměř nevyskytuje, ale povedená je stejně.
Před koupí zkontrolujte interval výměny rozvodů - dle motorizace jde o 180-240 tis. km. Pokud si nejste jisti nájezdem, vyměňte je preventivně. A pokud náhodou koupíte auto s automatickou převodovkou (je jich v prodeji asi čtvrtina z celkového počtu), vyměňte po 60 tis. km převodový olej, převodovka se vám odvděčí vyšší spolehlivostí.
Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 38x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů