Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybíráme diesel pro Nissan Qashqai druhé generace

Poradna
František Mašek | 15.06.2018
Dříme měl Qashqai obliny, teď má vyrýsované bicepsy | foto: František Mašek
Náš čtenář by rád koupil zachovalý Qashqai II. Váhá ale mezi 1,5 dCi a 1,6 dCi. Který z nich zvolit? Poradíme v dnešní poradně.
DOTAZ: Dobrý den, poraďte mi prosím, zda je pro Nissan Qashqai lepší diesel patnáctistovka nebo šestnáctistovka. Na auto mám rozpočet asi 400 tisíc. B. Káňa

ODPOVĚĎ: Hezký dobrý den, pokud se podíváte na TipCars.com, Qashqai druhé generace se zde objevuje převážně se vznětovou patnáctistovkou. Jde o čtyřválcový osmiventil od Renaultu s výkonem 81 kW. Ceny ojetin z prvních ročníků výroby (2013-2014) začínají na cca 280 tis. Kč. 1,5 dCi používá rozvodový řemen, který by se měl měnit každých šest let nebo po překročení hranice 160 tisíc km. Jeho výměna v autorizovaném servise může stát přes 10 tis. Kč, proto s tímto výdajem při koupi počítejte a zkontrolujte si, zda byl řemen měněn. Motor sám o sobě slouží ve druhé generaci spolehlivě, je totiž průběžně modernizován, takže výrobce všechny případné nedostatky postupně řeší. Potěší i rozumná spotřeba kolem 6 litrů.


1,6 dCi je pro Qashqai ideální, chybu ale neuděláte ani s 1,5 dCi
A pak tu máme silnější 1,6 dCi s výkonem 96 kW. Na rozdíl od patnáctistovky je tento motor šestnáctiventil. Opět jde ale o motor od sesterského Renaultu. V inzerci jich mnoho nenajdete a pokud, jsou spojeny s bezstupňovým automatem CVT. Tomu bych se u ojetin preventivně vyhnul a hledal verzi s manuální převodovkou. U tohoto motoru je příjemné, že i ve spojení se čtyřkolkou a automatem spotřeba nijak výrazně neroste. Mechanika motoru je odolná a potěší i fakt, že jednotka disponuje bezúdržbovým rozvodovým řetězem. A jak je na tom se spolehlivostí zbytek auta? Velmi dobře. U vybavenějších kousků občas zazlobí elektronika, na podvozku si dejte pozor na sníženou životnost tyček předního stabilizátoru. Závěrem tedy k Vašemu dotazu - osobně bych hledal 1,6 dCi s manuální převodovkou. Chybu ale neuděláte ani se slabší patnáctistovkou, kterou ale není možné kombinovat s pohonem 4x4.
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů