Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybíráme dva nejlepší motory pro ojeté Porsche Cayenne

Poradna
František Mašek | 20.03.2018
foto: km77.com
Náš čtenář si brousí zuby na Porsche Cayenne první generace. Na auto má připravený rozpočet 400 tisíc korun. Bude to stačit na zajímavou koupi?
DOTAZ: Dobrý den, zvažuji nákup Cayennu buď 3,6 nebo 4,8. Auto se už prodává docela levně, tak proč si neudělat radost. Který motor je podle vás nejlepší? Tom.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Tome, máte pravdu, že ceny ojetých Cayenne dnes začínají velmi nízko, konkrétně už od 200 tisíc korun. Podle mého názoru ale tohle auto zvláště u nejlevnějších exemplářů spadá do velmi rizikové skupiny ojetin, které mohou mít ošizený základní servis od předchozích majitelů. Proto se zde vyplatí vybírat s rozvahou a důkladně prověřovat technický stav, a to co nejpodrobněji. Také náklady na provoz ojetého Cayenne nebudou malé. Pokud nepočítám spotřebu, nepodceňujte pravidelnou výměnu olejových náplní a je také třeba pravidelně kontrolovat stav podvozku, který je poměrně složitý a pokud chcete zachovat ideální jízdní vlastnosti, kontrolujte pravidelně geometrii na obou nápravách. Přeci jen drahé díly i složitý servis mohou z napohled krásného kousku udělat past na Vaši peněženku. Abych ale jen nestrašil, uvedu dvě motorizace ve dvou verzích, které jsou při koupi staršího kousku nejmenším rizikem.


Hledáte spolehlivost? Zapomeňte na diesel i na benzíny s turbem.
První z nich je zároveň nejslabším motorem. Jde o zážehový atmosférický motor 3,2 V6 se 184 kW, který se pod kapotou objevil v roce 2003. O tři roky později se jednotce zvýšil objem na 3,6l a díky přímému vstřikování se jeho výkon navýšil na 213 kW. Konstrukčně jsou ale obě verze hodně podobné, takže je počítám jako jeden motor. Pokud bych si měl vybrat, šel bych do slabší verze, která může být při větším nájezdu spolehlivější a hlavně se tolik nezanáší karbonem. Moc ale nejede, což musíte obětovat spolehlivosti.

A nebo sáhněte po 4,5 V8 s nepřímým vstřikem. Motor má 250 kW, což už řadu vlastníků uspokojí. Motor přišel do prodeje v roce 2002 a nabízel se až do roku 2006. V tomto roce došlo k převrtání, přidal se přímý vstřik a z motoru se rázem stal 4,8 V8 s výkonem 283 kW. Má konstrukci s celohliníkovým řešením bloku bez vložek. Pokud bych měl vybírat, opět bych sáhl po slabší verzi s nepřímým vstřikem. Karbon je prostě zlo.

Za 400 tisíc korun dnes koupíte ročníky 07/08 s nájezdy 150-200 tisíc km. V tomto případě ale nájezd neřešte, mnohem důležitější je konkrétní technický stav. Na ten se kromě volby motoru zaměřte především.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Gagarin_CCCP, 22.03.2018 22:35
Chci se zeptat, jak je to s tou 3,2 ? Nekdo rika, ze se zanasi karbonem a ze ma problemy s retezem, co je na tom pravdy? Shanim tenhle motor do turka. Ale dost si lidi pletou motor 3,2 s neprimym vstrikem a primovstrik 3,6 kde bych veril,ze se zanasi...ale zanasi se tak hodne i 3,2? Vim ,ze 3,2 ma rozvodovej retez a k tomu ze strany k prevodovce,takze motor ven. Ale opravdu mel problem s rozvodama? Dikes komukoliv za odpoved
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů