Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Joyster - půjde do výroby! (doplněno)

Aktuality
Vojtěch Vrzal | 02.10.2006
dalších 27 fotek
foto: autor
Po nedávném odhalení první skici sportovního konceptu od Škody Auto, přinášíme první fotografie přímo z pařížského autosalonu.

Další vcelku odvážný koncept představila mladoboleslavská automobilka včera v Paříži. Podle šéfdesignéra Škody Jense Manskeho jde o studii auta pro mladé. Joyster je kompaktní třídveřový vůz designem i názvem vycházející z tvarů Roomsteru. Asi nejčitelnější je tato příbuznost při pohledu na prosklenou plochu, která díky černým A i B sloupkům působí jednolitým dojmem. Přední maska je nižší než u dnešních sériových škodovek a pro přední i zadní světla je použito diod. Vzadu pak světla obepínají okno ze tří stran v mohutném pruhu.

 Nová Škoda Joyster - první skica! 

Hlavní roli v interiéru hraje počítač, přesněji řečeno UMPC (Ultra Mobile PC), který může sloužit jak mimo auto, tak samozřejmě i v něm. Po zasunutí počítače do konzoly v palubní desce můžete jeho prostřednictvím ovládat audiosystém, připojit se k internetu, nebo měnit barvu osvětlení interiéru. Současně slouží UMPC i jako jakýsi provozní deník využitelný pro servisní účely. Na zadních stranách předních sedadel najdeme praktické odnímatelné schránky, ze kterých si můžete udělat batoh. Pokud nebudete chtít na výlet, můžete zase spodní část třetích dveří proměnit v lavičku pro dva. Třetí dveře jsou totiž dělené, přičemž jejich horní část se vyklápí vzhůru a z té spodní získáte buď nakládací práh v rovině s podlahou kufru nebo – po vyklopení ve dveřích ukrytého opěradla – zmiňovanou lavičku.

Určitě vás napadá otázka, jestli se Joysteru dočkáme i v sériové podobě. Podle našich neoficiálních informací ano, a to nejspíš v roce 2008 společně s novou generací Superbu. Joyster by se tak pravděpodobně stal nejmenším modelem značky. Podrobnější informace a více fotografií přineseme v dalším článku během příštího týdne. Pokusíme se i odpovědět na otázku, co z dnešní studie by si sériový model mohl zachovat.

DOPLNĚNO 2.10.2006, HN

Je to téměř jisté: joyster půjde do výroby. Vytvoří tak pravděpodobně - vedle fabií, octavií, superbů a roomsterů - pátou modelovou řadou škodovek. V rozhovoru pro HN to připustil personální šéf Škody Auto Martin Jahn. "Potřebujeme ještě jednu dobře zavedenou velkosériovou modelovou řadu. Té je možné dosáhnout právě v segmentu malých aut typu joyster." Že půjde joyster do výroby, potvrzují i další informace z firmy.
Škoda dosud nevyráběla auta menší než fabie, byť o tom snili bývalí šéfové Ludvík Kalma i Vratislav Kulhánek. Přitom v Evropě lidé stále více preferují malá auta - jak pro nízkou spotřebu a možnosti parkování, tak kvůli nízkým emisím. Stejně tak Škoda nikdy necílila přímo na mladé zákazníky. "Malá auta a mladí lidé, logickým spojením těchto dvou prvků je joyster," dodal personální šéf Škody.
Studii joysteru, která se ve světové premiéře právě představuje na pařížském autosalónu, vystaví Škodovka v příštích dvou letech i na dalších veletrzích, aby získala co nejvíce názorů na nový vůz.
Zavedení joysteru do výroby, předpokládané nejdříve v roce 2010, bude muset ještě schválit vedení mateřského koncernu Volkswagen. Škodovka však nepředpokládá, že by povolení koncernu nezískala.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kolega zo Slovenska, 01.10.2006 16:09
No prosím, že vraj len mi Slováci tu na Tipcarse pomlouvame Škodovku. Vidíte že tomu tak nieje.
hmm, 02.10.2006 10:32
jojo,ne tak hlupačků,jako spíš zbohatlých adolescentů.by me zajimalo kdy zase škodovka udela nejaky auto pro chude...
Doro, 03.10.2006 18:28
Je to k pláči, ale stále platí, že sousedovi na truc pořídím JÁ, co nemá ON.
Možná by jsme se měli probudit nako národ a pořizovat auto, které potřebujem (např. k čemu mi bude krásné auto v horách, když hrabe jen předními, a naopak, k čemu nabušený jeep apod. do města).
Pokud bych žil ve městě nemusí být Joyster špatný, pokud bude dobře jezdit po cestách a ne po servisech.
Nakonec i na vzhled se zvyknout dá, jenže na špatné jízdní vlastnosti a nevhodnost do daných podmínek už hodně těžko.....
Niceday, 21.10.2006 19:27
Naše rodina měla škodu 105, octavii a octavii II. Já jsem si teďka koupil vlastního faváče. Joyster vypadá zajímavě a narozdíl od Roomstru se mi docela líbí. Pochybuju však, že to WV povolí a jestli jo tak to bude předražené jako káždá nová škodovka. Proč neudělají nějakou verzi na Felicii.
LukyP, 09.09.2010 13:14
Škoda už dávno nepatří Čechům!
VW je 100% majitelem škodovky a v Německu už psali, že se možná přestane vyrábět Superb, protože dělá příliš velkou konkurenci Passatu - podle šéfa VW by měla dělat Škoda konkurenci japonským firmám.

Prodali jste di Škodu, teď tady máte výsledek.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů