Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prodejci nových aut: "Bojíme se prodeje ojetin"

Aktuality
TZS | 30.08.2006
foto: hyundai motor
Jedna statistika ukazuje, že máme nejdražší nová auta v celé Evropě. Podle druhé tu jsou naopak nejlevnější. Lidé si většinou kupují ojeté vozy.
Vozový park neustále stárne, varují prodejci nových automobilů. Do republiky se hrnou ojetiny. Mnohdy jde o auta podezřelého původu a pochybného technického stavu. Už teď se stáváme vrakovištěm Evropy. A bude ještě hůř, protože vláda musela na nátlak Bruselu zrušit věkové omezení pro dovoz ojetých aut z EU.
Na druhé straně však Evropská komise přišla se šokující zprávou. Když se nezapočítají daně, nejvyšší ceny nových aut vykazuje v EU právě Česko. Hrubé ceny aut byly u nás v květnu o 7,3 % nad průměrem Unie. A zatímco ve srovnatelných zemích ceny meziročně klesly (v SR o 7,6 %, v Polsku o 3,1 %, v Maďarsku o 4,1 % a ve Slovinsku o 8,1 %), v ČR se o 0,2 % zvýšily.
"Ta zpráva je zavádějící," reagoval člen výkonné rady Svazu dovozců automobilů Richard Kopečný. "Dělali jsme si kontrolu uvedených cen a v řadě případů neodpovídají skutečnosti." Výsledky podle Kopečného zkresluje také výběr porovnávaných vozů. Ve vzorku figurují auta, která se v ČR prodávají minimálně, naopak chybějí modely, které tu patří k nejrozšířenějším.
Minulý týden byl zveřejněn další přehled. Týká se cen včetně daní a dochází k opačnému závěru: podle statistiky Roadtodata klesly ceny nových aut v ČR za posledních dvanáct měsíců o 0,3 % a jsou o 7 % pod průměrem eurozóny. Česko tak má po Švýcarsku a Maďarsku třetí nejlevnější vozy v regionu a patří spolu s Itálií do výjimečné dvojice, která dosáhla meziročního cenového poklesu (v celé Evropě došlo ke zdražení o 1,3 %). Podle tohoto rozboru u nás výrazně zlevnily zejména vozy v kategorii mini, a to o 5,6 %. Například Fiat Panda stál před rokem 200 tisíc, letos 181 900 korun.

TIP: TÉMA: Vše o dovozu ojetého automobilu

Běžná zákazník nemá moc možností, aby se v tom vyznal. Ceníky přestaly platit. Prodejci většinu modelů nabízejí v nějakých akcích. Co chvíli je něco zadarmo: klimatizace, rádio či jiná elektrická vymoženost. Akční ceny vypadají zajímavě, jenže stará pravda říká, že žádná sleva není zadarmo - někdy se za ni platí třeba chudším výběrem barev.
Pokud by však ceny aut bez daně byly v ČR opravdu výrazně nad úrovní EU, vyplatil by se individuální dovoz. Občan si může koupit automobil v jakékoli jiné členské zemi a daň zaplatit doma. Po Evropě se tak již léta přesouvají nové automobily. Ceny bez daně se stát od státu výrazně liší - například v Dánsku patří tradičně k nejnižším, protože tamní daně jsou extrémně vysoké. Šetřivým Němcům se tak často vyplatilo zajet si pro automobil německé značky do Dánska. V případě ČR šlo dlouhá léta o jednostranný pohyb - cizinci si kupovali nová auta tady. Dnes se to vyrovnává.
Existují firmy, které v cizině vyhledávají výrazně zlevněná auta pro české zákazníky, ale stále jde o okrajový jev. "Z nových letos dovezených aut jen 2,2 % pocházejí z importu, který uskutečnil někdo jiný než oficiální dovozci," upozornil Kopečný. Podle něj již mnoho let fungují sklady různých aut v Antverpách a Rotterdamu, odkud překupníci kupují auta za zdánlivě zajímavé ceny. "Může se však stát, že až nastane problém, v servisu vám vyjedou papír a řeknou: litujeme, ale toto auto již vypadlo z garance."
Pokud si zákazník sjednává koupi sám, může nastat i jazykový problém - podepíše smlouvu v dánštině a pak se bude divit, co v ní vlastně bylo. K tomu přistupují náklady na dopravu a další výdaje.

TIP: ROZHOVOR: Richard Kopečný - Změna situace je úkolem pro celou společnost

Největším protivníkem oficiálních prodejců proto zůstávají dovozci ojetých aut. ČR byla od počátku 90. let značně liberální, ojetá vozidla se sem vozila a vozí ve velkém. Za první pololetí bylo v ČR poprvé zaregistrováno zhruba 92 500 dovezených ojetých osobních aut, o 13 % více než ve srovnatelném loňském období. Vývoz ojetých vozů je přitom zanedbatelný (v prvním pololetí necelé tři tisíce kusů).
Počet dovezených ojetých aut převyšuje celkový prodej nových. V prvním pololetí připadlo na ojetá osobní auta z dovozu více než 55 % prvních českých registrací. Když se k tomu přidá normální sekundární trh s použitými vozy, které byly jako nové prodány v tuzemsku, znamená to, že drtivá většina Čechů vyměňuje starý vůz za jiný starý vůz. Na osobní auta starší deseti let u nás připadá asi 55 % vozového parku, zatímco v Rakousku a v Německu kolem 30 %.
Podle Svazu dovozců automobilů asi polovina z nových prodaných osobních a lehkých užitkových automobilů připadá na korporátní klientelu. Prodej aut podnikatelské sféře odráží hospodářský vývoj, což lze dokumentovat na letošním růstu zájmu o nová lehká užitková vozidla, jejichž první registrace za leden až červenec vzrostly o 33 %. Naproti tomu registrace nových osobních vozidel meziročně klesly o 4,5 %. V součtu obou kategorií, mezi nimiž lze jen velmi obtížně rozlišovat (k přestavbě osobního automobilu na lehký užitkový někdy stačí mřížka), trh letos v podstatě stagnuje.

Stabilita trvá pozoruhodně dlouhou dobu. Pouze v roce 1997 prodej nárazově vylétl, což bylo paradoxně spojeno se špatnou hospodářskou situací. Lidé se báli znehodnocení koruny a toho, že jim zmizí peníze v krachující bance, takže radši rychle investovali do aut. "Od té doby se v ČR ročně prodává asi 170 tisíc nových osobních a lehkých užitkových aut," připomněl Kopečný.
Celkový počet registrovaných osobních aut v ČR mírně přesahuje čtyři miliony (reálně je jich v provozu tak 3,5 milionu). Ročně se tu prodává kolem 130 tisíc nových osobních aut, obměna tohoto vozového parku tedy činí jen asi 3,5 %. Průměrná hodnota dosahovaná v patnácti původních zemích Unie se pohybuje kolem 8 až 10 %. "V normální evropské zemi, jestliže jsou v ní čtyři miliony osobních aut, by měl roční prodej činit 300 až 350 tisíc. Což odpovídá situaci v Rakousku, které má podobný počet obyvatel," srovnává Kopečný.
Velký počet ojetin deformuje cenovou hladinu na domácím trhu. Nový automobil ztrácí tržní hodnotu mnohem rychleji, protože mu v autobazarech konkuruje větší množství vozidel. Kvůli tomu i poměrně zámožní lidé, kteří by si za normálních okolností pořizovali nový vůz jednou za čtyři až pět let, výměnu odkládají a další nový automobil si kupují až po sedmi nebo osmi letech. Prodejci se proto stále více přetahují o to, kdo bude dodávat auta firmám. Ty totiž většinou musejí jezdit, ať se děje cokoli, takže na nových autech tolik nešetří. Spíš se snaží poněkud srazit náklady na provoz, takže letos mírně roste zájem o úsporné dieselové motory.

TIP: TÉMA: Razantní změny dovozu ojetin již od 1.7.2006

Čěští prodejci se obávají, že dovoz ojetých aut ještě zesílí. Vědí totiž, že je v mimořádném zájmu jejich západoevropských protějšků. Úplně nových zájemců přichází málo. Kdo chce prodat nové auto, většinou musí zároveň převzít zákazníkův starý vůz. Skladování ojetých aut představuje značnou finanční zátěž. Leží v nich peníze, zabírají prostor, musejí se hlídat a pojistit. V příhraničních oblastech Německa a Rakouska sice občas zaznívají stesky, že slušná ojetá auta nejsou k sehnání, protože mizí do Česka, ale zbavit se co nejrychleji ojetého vozidla patří k životním zájmům všech prodejců.
V zemích staré patnáctky se navíc velmi dbá o čisté životní prostředí. Začínají se ozývat hlasy, aby z provozu mizela auta splňující Euro 2. "To, co tady hrdě vítáme, je ve vyspělých státech něčím, čeho se už chtějí zbavit," zdůraznil Kopečný. Podle jeho názoru lze ve starých členských státech brzy očekávat další tlak na obnovu vozového parku, což se nakonec projeví zvýšeným přílivem ojetých aut ČR.

Nejprodávanější osobní automobily v ČR (1-7/2006, v kusech)

Kategorie mini
Fiat Panda685
Kia Picanto684
Chevrolet Spark586

Malá auta
Škoda Fabia20 106
Hyundai Getz1 731
Renault Thalia1 644
Peugeot 2061 526
Toyota Yaris1 433
Renault Clio1 325

Nižší střední
VW Golf1 068
Dacia Logan1 022
Renault Megane957

Střední
Škoda Octavia8 390
VW Passat1 135
Ford Mondeo398

Vyšší střední
Škoda Superb1 159
Audi A6344
BMW 5183

Luxusní
Mercedes Benz S99
Audi A852
Mercedes Benz R37

Sportovní
Alfa Romeo GT55
VW EOS41
BMW 633

Terénní
Suzuki Grand Vitara231
Hyundai Santa Fe205
Hyundai Tucson205
Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 30.08.2006 14:59
TO JSTE TADY VŠICHNI TAK NATVRDLÍ, NEBO TO JEN HRAJETE? TO JSTE NEPOCHOPILI ŽE VŠE CO PAN WILLY NAPSAL JE IRONIE???
JINAK DOBRÁ PRÁCE :O))
Ráďa, 30.08.2006 15:12
Tak s pseudoautem (Fabia, Getz,Punto ....ale i Oktávka,Vectra....) se prostě jezdit "nedá" . Mno a na nové BMW 7 e65 nebo M-B W221 prostě bohužel nemám. A i kdybych měl, vložit 2 mega do auta je dost. Taky bych chtěl raději nové, nejde to, tak se prostě doveze nějaký Méďa W140 nebo aspoň A8 no. Ti co dělají s novými auty si za to můžou sami, aby Fabia 1.2 začínala na nějakých 220.000Kč tak to děkuji nechci.
A mnoho lidí přemýšlí stejně, jen si dovezou něco malého typu Passat, Monďas, P406. Jinak v ŽDB Bohumín likvidujou zdarma staré auta a mají z toho aspoň suroviny. Že euro2 je kupodivu dost rozdíl mezi euro4 vím, ale bohužel no.
watson, 30.08.2006 16:51
"Bojíme se prodeje ojetin". Právem, pánové.
To all: Možná jsem šťastná výjimka.nebo jsem ztratil větší část života za komančů, ale nemůžu říci ani měkké f jak proti službám autorizovaného servisu, tak službám svého "dvorního" mechanika.
Mirda, 30.08.2006 20:17
Hele "zigi" , co nadáváš Kopečnýmu ! To že napsal článek o nějakým problému, udělal proto, aby si pitomove jako třeba ty nebo já, mohli vo tom přečíst. Asi tě to zajímalo když jsi to čet, co? Nikomu tedy nenadávej, vždyť Třeba autor na to kouká jako mi a nakupuje auta v bazaru. TŘEBA.
Zigi, 31.08.2006 09:14
Hele chytrej a proc bych nemohl nadavat?Je to diskuze a tady si ja budu psat co budu chtit a tobe do toho je kulovy!
AUtor jen keca nesmysly a chtel bych videt jeho garaz!!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů